Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nedělní pozitivní blog - o čtyřlístcích

… aneb o náhodách, čtyřlístcích, pověrách, o smůle a štěstí. Napsáno pro radost, bez ohledu na čtenost či "výši karmy".

 Stalo se to včera v podvečer. Byl jsem na procházce v parku, kudy chodím takřka denně. Jakoby bezděčně se podívám do trávy a vidím… čtyřlístek. No, není sice úplně velký a je navíc trochu okousaný, ale JE TO ČTYŘLÍSTEK!  Konečně. Náhody prý neexistují. Ale jak tedy vysvětlit tohle?? Zrovna před malou chvílí jsem totiž myslel na to, že asi před týdnem jsem dostal od blízkého člověka čtyřlístek, abych už konečně zlomil tu smůlu. Smůlu, která mne poslední dva roky provází téměř na každém kroku. A darovaný čtyřlístek... to je prý tutovka!

 Já vím, je to jen pověra, ale co kdyby náhodou? Tonoucí se přeci i stébla chytá. No a teď jsem ještě našel čtyřlístek já sám. Prostě a obyčejně mě to potěšilo. Moje oči ještě chvíli setrvaly v té záplavě zeleně. Hele... a druhý!! Mám radost jako malé dítě. To jsem ještě netušil co najdu za okamžik. Raz, dva, tři, čtyři... počkat, nejsou to dva lístky vedle sebe? Ne nejsou! Pět, šest,... SEDMILÍSTEK!?! Jsem v naprosté euforii. Čas jako by na chvíli zpomalil svůj běh. Dívám se na něj a nevěřím vlastním očím. Až doteď jsem netušil, že něco takového vůbec existuje. Ale příroda, to je opravdu mocná čarodějka.

 Vůbec si nevybavuji, jak jsem došel domů. Automatickým pohybem zapínám notebook a netrpělivě se snažím 'vygooglit' nějaké informace. Dozvídám se například, že čtyřlístek je abnormální list jetele (Trifolium), který má oproti třílistému normálu navíc jeden lístek, tedy celkem čtyři samostatné lístky. V populaci jetele se čtyřlístky vyskytují v poměru zhruba 1:10.000. A právě díky té vzácnosti jsou odedávna čtyřlístkům připisovány nadpřirozené síly. Legenda praví, že jakmile byla Eva vyhnána z ráje, přinesla si s sebou právě čtyřlístek pro štěstí. Pro změnu Irská pověra zase vypráví o skřítkovi druhu Leprikón (irsky: Leipreachan). Traduje se o něm, že je nesmírně bohatý a s oblibou schovává své zlato buď na konci duhy, nebo na jiných tajných místech. Ta je možná odhalit pouze pokud Leprikóna chytíte a ohledně zlata vyzpovídáte. Ten Leprikón je ale pěkná potvůrka, schopná povětšinou člověka přechytračit, proti čemuž Vám má pomoci právě ten čtyřlístek.

 Na dalším odkazu se dozvídám, že kromě čtyřlístku je možné najít i další „omyly“ přírody, jako je např. pětilístek či šestilístek, avšak tyto typy jsou hodně vzácné. O sedmilístcích jsem relevantních informací moc nenašel. Tak honem, ještě foťák, aby mi to vůbec někdo věřil a abych měl nějakou památku...

 No, ta smůla mne stále ještě pronásleduje. Jak jsem totiž při tom focení pospíchal a snažil se o dokonalý záběr, foťák mi spadl na zem... a rozbil se! To mne z té euforie už probralo nadobro. Leprikón se teď musí chechtat, až se za břicho popadá!! Byla to sice moje blbost, přiznávám, ale kdo ví? Jestli v tom ten skřítek přeci jen nemá prsty, tak možná 'napomohl' ten okousaný čtyřlístek. Naštěstí mám ale ještě další (a ten je v pořádku) ... a hlavně ten sedmilístek! Tak uvidíme, jak ten zafunguje a co mi v dalších dnech přinese. V každém případě o tom zase napíšu.

Mějte se jak si zasloužíte. A když už není líp, tak alespoň ať není hůř... 

Autor: Radek Šoltys | neděle 11.5.2014 7:07 | karma článku: 16,03 | přečteno: 1188x
  • Další články autora

Radek Šoltys

Výkon českých hokejistů očima (ne)jednoho diváka

Po bitvě je každý generál... jasně. A hokeji rozumí v téhle zemi taky úplně každý. To jsou nejčastější argumenty těch, kterým kritika nejde pod vousy. Ale na to, abych viděl základní chyby, nemusím být ani trenér ani profi hokejista, komentátor ani činovník hokejového svazu. Nejde o hloubkovou analýzu. Říkám prostě a svobodně, co si myslím a jaké mám pocity. A říkám to už dlouho a nejen v průběhu právě skončeného hokejového mistrovství.

26.5.2014 v 11:11 | Karma: 8,47 | Přečteno: 716x | Ostatní

Radek Šoltys

Proč říkám NE „nobelovce“ pro Nicholase Wintona...

... jakkoli si ji bezesporu zaslouží. Ale než mne začnete kamenovat, přečtěte si tento článek až do konce a zkuste se nad ním pořádně zamyslet.

25.5.2014 v 7:07 | Karma: 27,17 | Přečteno: 1432x | Ostatní

Radek Šoltys

Proti demagogii je nutné bojovat...

... aneb malé zamyšlení nad tím, zda je lepší "prostě to nechat být" a nebo se nepravostem postavit. A současně také reakce na článek, který mne nadzvedl ze židle.

12.5.2014 v 16:16 | Karma: 20,14 | Přečteno: 1018x | Ostatní

Radek Šoltys

Paradigma šťastné budoucnosti?

... aneb malé zamyšlení nejen nad pravidlem "oko za oko, zub za zub". Jakou vlastně chceme mít budoucnost? Chceme zde islamismus? Analogie, která by nás měla přivést (nejen) k zamyšlení.

8.5.2014 v 10:50 | Karma: 11,54 | Přečteno: 293x | Ostatní

Radek Šoltys

Špatně placená práce vs. 'parazit' nezaměstnaný

... aneb argumenty, které často slyšet ani nechceme. Velký zájem o můj předchozí článek nazvaný “Zaměstnanec vs. ‘parazit’ živnostník” mne nejen potěšil, ale přivedl rovněž na myšlenku zpracovat téma ještě kontroverznější. Zamyšlení nad možnostmi nezaměstnaného člověka a rozdílem mezi špatně placenou prací a skutečností „být nezaměstnaný“. A dnešní Svátek práce je pro to více než vhodnou příležitostí.

1.5.2014 v 7:07 | Karma: 25,27 | Přečteno: 1131x | Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1262x
Otevřený a dynamický člověk s ekonomickým vzděláním, hledající nové výzvy. Má zájem o cestování, fotografování, dění kolem nás. Kulinářství a dobré víno mu není cizí. Rád diskutuje s těmi, kteří mají co říct. Za největší katastrofu v životě považuje srážku s blbcem.... a demagogem.

Seznam rubrik