Komu ta intervence vlastně prospěje?

Po letech nečinnosti začali centrální bankéři zase něco dělat. Chce se mi dodat “bohužel”. Úrokové sazby již dlouho není kam snižovat a abychom je nemohli podezírat z nečinnosti, znovuobjevili další hračku. Odborně se tomu říká "intervence do měnového kurzu"... a prý to pomůže českému exportu!

Že Vás to nezajímá? Ale mělo by! A pokud náhodou nemáte ekonomické vzdělání a nevíte o co jde, pokusím se Vám to přeložit do srozumitelné češtiny. Tak kde začít? O ekonomické krizi je slyšet na každém kroku, už několik let. Doba je prý zlá (sorry, ale podle mne se v posledních letech nic tak hrozného nestalo, to závažné přichází až nyní); vládne tu blbá nálada (no, když si přečtu co obvykle naši novináři dokáží zplodit a z jakých maličkostí se dělají trháky na první stránku, tak se vlastně ani moc nedivím) ... a to všechno způsobuje, že prý málo nakupujeme. Přitom zvýšení celkové spotřeby v zemi je jedním z nástrojů, jak pomoci ekonomiku zase rozhýbat. A dalším z nich je třeba zvýšení exportu.

Co pro to můžeme my všichni udělat? Podle České národní banky se máme přestat tolik obávat o budoucnost (a třeba toho, že ti z nás kteří ještě mají práci, že by o ni mohli přijít). Prostě nešetřit, začít se chovat trochu "nezodpovědněji" a hlavně více nakupovat. Cokoliv. Zejména teď před vánocemi to jistě nebude problém... Ale kde na to vzít, to už jsme se nikde nedozvěděli.

Fajn. A co pro zlepšení naší ekonomické situace udělá, nebo již udělala ČNB? Na základě vlastního rozhodnutí, proti kterému není odvolání - začala vyhazovat společné peníze nás všech jen proto, aby tu následně vše zdražilo (od benzínu počínaje, přes potraviny, elektroniku až po služby, cestování nevyjímaje). Pardon, vyhazovat ... přeci "intervenovat"!

Proč to vlastně dělají? Podle názoru moudrých centrálních bankéřů totiž, hned po intervenci a právě díky tomu následnému zdražování, začneme všichni ještě více nakupovat!! Počkat. Že Vám to nedává smysl?? To nevadí... Hlavně, že to pomůže exportérům a zlevní to naše výrobky třeba v Indii, Vietnamu nebo v Kazachstánu. Němcům nebo Francouzům sice naše zboží taky zlevní, ale těm je to stejně jedno - ti neskrývaně preferují a dlouhodobě protěžují především svoje vlastní výrobky. Ale co? Hlavně, že podle centrbankéřů budou exportéři spokojenější - když nic jiného, tak budou mít alespoň pocit, že se pro ně jednou něco udělalo… (První reakce a vyjádření samotných vývozců přitom naznačují, že současné oslabení měny jim přinese víc potíží a dodatečných nákladů, než-li kýženého efektu). Nadšeni budou jistě i importéři, protože levné šmejdy a nekvalitní potraviny (kterými se pro předvánoční trh již určitě dostatečně předzásobili) se tu dosud prodávaly skoro za babku. Teď se budou prodávat taky, ale dráž. Rozuměj, ještě více na tom vydělají.

O tom, že sami centrbankéři na té intervenci asi také nebudou úplně škodní, si už štěbetají vrabci na nejen střeše, ale i v internetových diskusích. (V zájmu korektnosti je třeba dodat, že zatím jde pouze o nepodložené klepy. Češi umí být v tomhle směru hodně kreativní. Slečna Závist je věčná a už napáchala hodně škody... mohl bych o tom z vlastní zkušenosti vyprávět. Názor nechť si proto udělá každý sám a výhradně na základě faktů). 

Ať tak či onak, nezbývá než se na závěr zeptat... no a co z toho budou mít OBČANÉ?? Bohužel, ti to zase zaplatí a mohou nanejvýš tak držet pusu a krok ... ale hlavně, ať už konečně začnou více nakupovat!

Mějte se, jak si zasloužíte. A když už není líp, tak alespoň ať není hůř...

 

PS: Tento text vznikl ihned po oznámení intervence (a mimochodem, o její správnosti mne nepřesvědčilo ani vystoupení guvernéra Singera v OVM dne 17. 11. 2013). Původně jsem jej "postnul" jen pro své přátele na mém FB profilu. Jejich reakce mne však definitivně utrvrdily v mém rozhodnutí konečně si založit vlastní blog (přátelé, díky Vám za to!) a po drobných úpravách publikovat článek i zde. Na druhou stranu, k celkovému zdržení bohužel přispěl i proces schvalování a aktivace bloggera, proto zde článek vychází se zpožděním. Díky za Vaše pochopení. 

Autor: Radek Šoltys | úterý 19.11.2013 9:45 | karma článku: 10,30 | přečteno: 220x