Radek Šoltys

Paradigma šťastné budoucnosti?

8. 05. 2014 10:50:50
... aneb malé zamyšlení nejen nad pravidlem "oko za oko, zub za zub". Jakou vlastně chceme mít budoucnost? Chceme zde islamismus? Analogie, která by nás měla přivést (nejen) k zamyšlení.

Považuji se za poměrně otevřeného, inteligentního, vzdělaného a zcestovalého člověka. Na svých toulkách nemám problém navštívit křesťanský kostel, synagogu, mešitu, budhistický klášter ani hinduistický chrám. Rád se dozvím něco o místní kultuře a folklóru, ochutnám tamní kuchyni... abych si o to více potom doma pochutnal třeba na svíčkové. Zkrátka netrpím ani xenofobií, ani xenofilií. V rámci možností se snažím dodržovat místní pravidla a řídím se heslem "co nechci aby jiní činili mě, nečiním ani já jim". V duchu pravidla "oko za oko, zub za zub"... ale v té pozitivní formě. Takže spíš upřímnost za upřímnost, laskavost za laskavost, dnes pomůžeš ty mě a zítra já tobě.

Nevadí mi Afroameričané, Angličané, Apačové, Arabové, Avarové, Austrálci (Aboridžinci), Balijci, Barmánci, Bretonci, Britové, Bulhaři, Čerokíové, Češi, Dáni, Eskymáci, Finové, Francouzi, Chanové, Chorvati, Irové, Italové, Japonci, Korejci, Litevci, Lotyši, Maďaři, Maorové, Mongolové, Moravané, Němci, Nizozemci, Norové, Poláci, Portugalci, Rakušané, Rusové, Řekové, Siouxové, Skotové, Slezané, Slováci, Slovinci, Španělé, Švédové, Tibeťané, Ukrajinci, Vietnamci, Vlámové, Židé. S dalšími etnickými skupinami jsem neměl možnost se osobně setkat. (Pokud ano a zapomněl jsem je uvést, nebylo to úmyslně). Mám ale třeba řadu výhrad k chování většiny našich Romských spoluobčanů a nelíbí se mi ani jejich více či méně zjevná ‚pozitivní diskriminace‘ na úkor ostatních občanů ČR. Stejně tak se mi nelíbí ani radikalizace některých islamistů (žijících nejen u nás) a jejich expanzivní chování v Evropě, o kterém se v poslední době veřejně hovoří. Tak nevím - jsem nebo nejsem rasista, když se každému snažím měřit stejným metrem??

Nejsem ovčan, který se nechá lehce ovlivnit mainstreemem a nejsem ani horlivým zastáncem konspiračních teorií, že za všechno můžou trpaslíci... A neznám odpověď úplně na všechno. Ale rád o věcech přemýšlím a dělám si na ně vlastní názor. A ten se nebojím veřejně vyjádřit. Ať už jde o pochvalu, nebo konstruktivní kritiku.

Nesdílím tak úplně nadšení pro multikulturalismus jako politický směr a k současnému směrování Evropské Unie jsem značně kritický. Vadí mi třeba, že MŠMT ve spolupráci s Evropskou Unií a Velvyslanectvím USA v Praze finančně podporuje projekt, ve kterém se školáci mají dozvědět o islámu (pokud současně stejnou měrou tyto organiuace nepodporují i obdobné přednášky o křesťanství, buddhismu, hinduismu a judaismu). Tyto peníze by mohly být investovány nepoměrně efektivněji!

Ale abych se dostal k meritu věci. Pokud přijedete do kterékoliv země muslimského světa, ať již obchodně nebo na dovolenou, měli byste respektovat místní pravidla. Jinak budete mít problém. Hodně velký problém. Odkaz na lidská práva či svobodu slova jsou Vám na ho..., no zkrátka asi tak platná jako brusle na poušti. A zde se vrátím k tomu „Oko za oko, zub za zub"... o kterém se ostatně píše jak v Bibli, tak i v Koránu. Analogicky by tedy bylo možné očekávat, že i muslimové se u nás budou chovat podle našich pravidel. Na tom se asi shodneme, ne? Jenže, v tom je možná právě kámen úrazu! A teď vyjádřím myšlenku, která se Vám asi nebude úplně líbit. Ale oni se tak chovají! Někdy skoro do slova a do písmene. Přesně podle našich pravidel. Nelíbí se Vám na islámu něco? Hm... tak to máme problém. To MY máme problém! A podle našich (možná někdy až zvrácených) pravidel jim poskytujeme veškeré výhody, které jsou v jejich světě jiným odepřeny. Jednáme ve jménu křesťanských hodnot, humanismu, v zájmu demokratických principů. A proto jsme „rasisti“ - protože pokud se nám oni nepřizpůsobí, tak je mezi sebou nechceme. Jsme „ti zlí“ - protože potlačujeme svobodu jejich vyznání. Jsme „cenzoři“ - protože jim nedovolujeme uplatnit svobodu jejich slova podle jejich vůle. STOP. NĚCO JE PROSTĚ ŠPATNĚ. Ale nemusí za to nést nutně vinu jen naši muslimští spoluobčané. Ti se přeci chovají podle našich pravidel ... dělají jen to, co jim umožníme a dovolíme. Špatná jsou tedy naše pravidla.

Nemá cenu brečet nad rozlitým mlékem a dokola jen diskutovat. Ale pokud nechceme, aby nám to jednou přerostlo přes hlavu, je možná nejvyšší čas ta naše současná pravidla změnit! Osobně bych se nerad dožil třeba zavedení náboženského práva šaría v Čechách a novo-středověku jen proto, že jsme v tom někomu včas nezabránili.

Společnost stojí na pokraji změny paradigmatu. O tom není pochyb. Zda to ale bude paradigma podnikatelsko-politické, EuroUnijní, islamistické, ... či nějaké úplně jiné, máme možnost ovlivnit. Budoucnost vytváříme právě nyní. Co s tím uděláme?

Mějte se, jak si zasloužíte. A když už není líp, tak alespoň ať není hůř...

Autor: Radek Šoltys | karma: 11.22 | přečteno: 293 ×
Poslední články autora