Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Nedělní pozitivní blog - o svíčkové

27. 04. 2014 11:45:45
Už mám těch celospolečenských problémů až nad hlavu a tak jsem se dnes rozhodl napsat, stůj co stůj, něco pozitivního :-). Tak proč ne třeba o svíčkové??

Od rána mám chuť na svíčkovou. Dobrou a poctivou, staročeskou svíčkovou. Jenže, pánové (a dámy), na svíčkovou jsem já pes. Ta prostě musí být tip ťop! Známý citát Oscara Wilda “Mám jednoduchý vkus. Spokojím se vždy s tím nejlepším” na mne v tomto ohledu sedí dokonale. Dokonce jsem si už před lety vymyslel vlastní žebříček hodnocení (no jo no, měl jsem si ho tehdy nechat patentovat. Ale pozdě bycha honit!). Posuzuji samozřejmě nejen barvu, konzistenci a chuť omáčky; maso i knedlíky, ale způsob prezentace a celkový dojem vůbec ... za což přiděluji body 0 - 10 , s rozdělením na desetiny (kde nula je skutečným utrpením a 10? To by byla hotová mana nebeská).

Ta 'nejhorší', kterou jsem zatím ochutnal, dostala dokonce 3,6 bodu. A to jen proto, že si opravdu vybírám, kam na tu svíčkovou zajdu. Naproti tomu ta - zatím - nejlepší si u mne vydobyla 9,3 bodu a její chuť si pamatuji dodnes. Psst ... prozradím Vám, že to bylo před několika lety karlovarské Hospodě “U Šimla” a že maso z jelena s karlovarským a houskovým knedlíkem snoubila téměř dokonalá a krémová omáčka.

Já vím, co člověk to chuť. A receptů na svíčkovou existuje stejně, jako je v Čechách kuchařů. Ale jestliže platí, že “podle guláše poznáš kuchaře”, tak k tomu na základě dlouholetého pozorování neskromně dodám i svůj výrok, že “podle svíčkové poznáš dobrou českou hospodu”. Nějakou dobu jsem si dokonce pohrával s myšlenkou změnit ten svůj systém hodnocení v nějakou oficiální anketu nebo soutěž ... ale nedávno, čistě náhodou, jsem na internetu zjistil (a fakt jsem se na sebe naštval, že takovou důležitou věc nevím!!), že už léta dokonce existuje „Mistrovství světa ve vaření svíčkové“. Dalšího ročníku se musím, alespoň jako divák, zúčastnit a určitě o tom zase napíšu nějaký článek. Třeba mne potom organizátoři pozvou jako zasvěceného degustátora a hodnotitele :-).

Abych si z Prahy na otočku zajel do Varů jen na tu „podle mě nejlepší svíčkovou“, takovej magor - bohužel - zatím nejsem. A abych si ji k dnešnímu obědu uvařil sám, tak na to je už trochu pozdě... protože na tom, že nejlépe chutná svíčková až na druhý den, na tom se snad shodneme všichni. Přeji Vám hezký den a dobrou chuť, pokud zrovna obědváte (i když to třeba zrovna není svíčková).

Mějte se, jak si zasloužíte. A když už není líp, tak alespoň ať není hůř...

Autor: Radek Šoltys | neděle 27.4.2014 11:45 | karma článku: 14.76 | přečteno: 706x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Olga Pavlíková

Česko si dle Macrona dělá z Unie supermarket

Tento blog píši i pro svoji paměť, neboť článek v Novinkách z pera Patrika Nachera je pro běžného českého občana dokonalý.

26.6.2017 v 15:50 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Zuzana Zajícová

Divoké letní noci a taky pěkná divočina ve dne

Horké letní ráno. Sobota v červenci. Na klice nám visela igelitka plná tvrdého chleba. Dřív jsme je dávali sousedovic koním, ale poslední dobou máme zajímavější strávníky.

26.6.2017 v 10:46 | Karma článku: 15.57 | Přečteno: 504 | Diskuse

Helena Vlachová

Když škola bývala školou

Zdálo se mi o zástupci školy. O mém prvním zástupci školy, od něhož jsem se tolik naučila. Vynikal přísností a nekompromisností a já jsem mu za to po celý život vděčná.

26.6.2017 v 10:16 | Karma článku: 24.46 | Přečteno: 636 | Diskuse

Jan Tichý

No jo, Pražáci…

...povzdechl si policista na obvodním oddělení v malém městě, když vyslýchal jako svědka mého syna, kterému v Praze ukradli peněženku s doklady.

26.6.2017 v 9:31 | Karma článku: 15.64 | Přečteno: 916 | Diskuse

Jiří Havlíček

Bismarckovský model zdravotnictví v Čechách

Proč se u nás tento skvělý model zdravotnictví, stal zdrojem obživy pro různé typy hladojedů a obchodníků, kteří kupčí z našim zdravím??? Jak je možné, že pojišťovny a farmaceutické společnosti na nás tím to způsobem parazitují??

26.6.2017 v 4:36 | Karma článku: 15.81 | Přečteno: 354 | Diskuse
Počet článků 15 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 957
Otevřený a dynamický člověk s ekonomickým vzděláním, hledající nové výzvy. Má zájem o cestování, fotografování, dění kolem nás. Kulinářství a dobré víno mu není cizí. Rád diskutuje s těmi, kteří mají co říct. Za největší katastrofu v životě považuje srážku s blbcem.... a demagogem.

Seznam rubrik

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.