Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Zaměstnanec vs. 'parazit' živnostník

25. 04. 2014 13:13:13
... aneb argumenty, které obvykle nezaznějí. Za svůj dosavadní profesní život jsem poznal výhody i nevýhody jak zaměstnaneckého poměru, tak i živnostenského podnikání. Proto si dovolím napsat svůj pohled do tohoto blogu.

Novinové články začínající “Říká se, že ...“ obvykle nečtu. Prostě a jednoduše, nestojí mi za to. Ten dnešní na iDNESu, nazvaný “Zaměstnanec versus živnostník...” jsem si ale přečetl. Nezklamal, byl o ničem. Srovnává hrušky s jablky ... a to nejpodstatnější jsem v něm opět nenašel. Ale co se vlastně divím? V situaci, kdy politik označující živnostníky za parazity, se jen o několik měsíců později stane ministrem průmyslu a obchodu, je možné už skoro všechno.

Není člověk jako člověk a není práce jako práce. Vezměme ale takového průměrného zaměstnance. Obvykle přijde ráno do práce, pozdraví se s kolegy a podebatuje s nimi u ranní kávy nebo čaje. V kanceláři si přečte noviny nebo brouzdá po internetu, vyřídí pár telefonátů, potom pracuje. Něco po dvanácté, maximálně v půl jedné, jde na oběd. Potom vyřídí zmeškané hovory, uvaří si kávu a opět pracuje. Odpoledne znovu sjede internet - co nového se za těch pár hodin stalo, co by mohl dělat večer, nebo co podnikne o víkendu. Objedná nějaké ty vstupenky, přečte si recenzi nejnovějšího telefonu / notebooku / auta či vybírá, kam pojede na dovolenou. Navečer zamkne kancelář a jde domů. Práci mu určuje a zajišťuje zaměstnavatel. K tomu má k dispozici služební telefon, v lepším případě i služební auto (obvykle zánovní Škodovku, VW, nebo podobný - celkem ucházející vůz). Často jej může používat i k soukromým účelům. Zaměstnavatelem placené povinné ručení a havarijní pojištění jsou samozřejmostí; roční dálniční známka, výměna letních a zimních pneumatik či pravidelné servisní kontroly rovněž. S relativní jistotou pracovní smlouva zaměstnanci garantuje práci, minimálně dvouměsíční výpovědní lhůtu, případně i nárok na odstupné. Když je unaven, může si odpočinout v průběhu 4 (někdy 5ti) týdnů placené dovolené. Obvykle dostává příspěvek zaměstnavatele na obědy v podobě stravenek, u větších firem pak má často závodní kantýnu (za dotované ceny) přímo v objektu. Pokud se vypracoval na určitou pozici, nebo pracuje-li u moderní firmy, může využít i tzv. “sick days", když dostane rýmičku. K tomu občas nějaké to zlevněné fitko či bazén, lístky do divadla, firemní večírky, apod. Na konci měsíce dostane zaměstnanec pravidelnou výplatu; v případě nadstandardních výkonů možná i nějakou tu prémii. O roční zúčtování příjmů se nemusí starat, ten mu každoročně zpracuje a na příslušný úřad zašle účetní zaměstnavatele.

Naproti němu stojí průměrný živnostník. Ráno popadne 'housku s něčím', kterou zdlábne cestou za klientem. Maximálně na benzínce stihne rychlé kafe do kelímku. Pracuje, přičemž délku práce mu určuje klient, v lepším případě si ji určuje sám - podle toho, jakou zakázku se mu zrovna podařilo získat. Pokud není právníkem či renomovaným konzultantem, tak na prostornou kancelář, vybavenou kvalitním novým nábytkem může rovnou zapomenout. Ale tak či tak, za svoji provozovnu musí platit nájem. Ať vydělává či nevydělává, zaplatit musí. Kolem jedné hodiny odpoledne mu probleskne hlavou, že už má docela hlad. V půl druhé si říká, že dneska na ten oběd půjde, stůj co stůj. Za pět minut dvě konečně vyběhne pro bagetu, případně zhltne rychlovku nevalné chuti v nebližší kantýně. Potom zase pracuje. Pozdě večer přijde domů a “dělá papíry” (připravuje objednávky, vystavuje faktury, zpracovává pokladní doklady). Telefon, starší auto (obvykle jde o nějaký účelový vůz) + povinné ručení, havarijní pojištění, silniční daň, dálniční známku, pohonné hmoty, veškeré opravy či výměnu pneu... to všechno si platí sám. Pokud má zaměstnance, musí mít na jejich výplatu a povinné odvody státu (opět, ať už vydělává či nikoliv). Když má to štěstí a na účtu mu ještě něco zbyde, tak si na konci měsíce vyplatí nějakou tu almužnu, aby měl alespoň na nájem a uživil rodinu. Je prostě na konci potravního = výplatního řetězce a image živnostenského podnikání? Ta je rovna bublajícímu bahnu. Přehledy DPH, podklady pro odvod zdravotního a sociálního pojištění, daňová přiznání a stohy dalších “nezbytných" papírů dělá, až když mu na ně zbyde čas – to je obvykle po nocích či o víkendech. A nebo když už ho donutí kvapem se blížící termín jejich odevzdání. Když se živnostník trochu vypracuje, může si dovolit vydržovat si účetní. Za práci odvedenou teď, mu klienti obvykle zaplatí až za několik měsíců, v lepším případě za několik týdnů.

Pokud byl rok opravdu úspěšný, po zaplacení daní a odvodů mu nějaká ta koruna možná zbyde a dopřeje si týden dovolené. Tedy, pokud zrovna neinvestuje do rozvoje svého podnikání, nesplácí úvěry bankám, atd. atd. Práci se musí věnovat i přes bolavá záda nebo chřipku. Pokud si už dovolí ten luxus a zůstat doma na nemocenské, musí mít na ni vyděláno.... jinak má opět smůlu. (To raději ani nehovořím o tom, jaký jej bude čekat zasloužený důchod, či jak mu stát pomůže v případě, že se mu v podnikání úplně nedaří. Natož pak přemýšlet o výši podpory v nezaměstnanosti či sociálních dávkách). Stravenky, 4 - 5 týdnů dovolené, příspěvky z FKSP a další podobné prebendy z jeho pohledu patří jen do říše snů.

Aby ale vůbec mohl začít podnikat, musí mít velkou odvahu a nápad, najít mezeru na trhu a zpracovat dobrý podnikatelský záměr a VŠECHNY ZAKÁZKY SI MUSÍ SEHNAT SÁM... a to je kapitola sama o sobě.

To jsou podle mne důvody, proč by živnostníci měli mít odvody podstatně nižší, než zaměstnanci. Svůj názor si už ale račte udělat sami.

Mějte se, jak si zasloužíte. A když už není líp, tak alespoň ať není hůř...

Autor: Radek Šoltys | pátek 25.4.2014 13:13 | karma článku: 35.07 | přečteno: 1810x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Olga Vodová

A teď, prosím tě, Olčo, nemluv!

Když navštívíte některý salón se službami, většinou, téměř vždy si chtějí majitelky či službu vykonávající pracovnice povídat. Hodně povídat. Pánové prominou, nebude řeč o návštěvách erotického salónu ani autosalónu.

19.8.2017 v 22:59 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 64 | Diskuse

Libuse Palkova

Italské speciality

Navzdory titulu se nebudu zabývat světoznámou italskou gastronomií, ale tím, čím jsou Italové jiní, čím se odlišují od jiných národností, zkrátka čím jsou speciální.

19.8.2017 v 22:47 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 94 | Diskuse

Libuse Palkova

Bidet jako běžná součást koupelny

Pravidelné osprchování a důkladná čistota jsou základem toho, aby člověk ostatním voněl, protože ani sebelepší parfém nezakryje nedostatky v hygieně Ale ruku na srdce-kolik z nás má koupelnu tak velkou aby si mohl dovolit bidet?

19.8.2017 v 16:28 | Karma článku: 19.56 | Přečteno: 1093 | Diskuse

Karel Ábelovský

Lidé bez tváře III.

... rozespale nahmatal telefon na nočním stolku a vypnul vyzvánění; spal nebo bděl, nevěděl jistě. Žádné sny se mu už hodně dlouho nezdály, nebo si je nepamatoval; zato nyní si nebyl jist, zda to co mu nedalo spát, nebyl jen sen

19.8.2017 v 13:48 | Karma článku: 6.20 | Přečteno: 134 | Diskuse

Marek Valiček

... a tys měl snad někdy v hubě mokrej hajzlpapír?

Často se stává, že chceme ohromit druhé nějakým ne zrovna standardním výkonem. Počítat ale s tím, že budeme považováni za hrdiny, nebo dokonce opěvováni....

19.8.2017 v 10:14 | Karma článku: 20.57 | Přečteno: 562 | Diskuse
Počet článků 15 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 968
Otevřený a dynamický člověk s ekonomickým vzděláním, hledající nové výzvy. Má zájem o cestování, fotografování, dění kolem nás. Kulinářství a dobré víno mu není cizí. Rád diskutuje s těmi, kteří mají co říct. Za největší katastrofu v životě považuje srážku s blbcem.... a demagogem.

Seznam rubrik

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.